Categorieën
Blog

Samhain

31 oktober

Bijna was mijn dag voorbij zonder het besef dat het vandaag 31 oktober is; Samhain. Oftewel één van de acht ‘’days of Power’’ die een jaar heeft.

Sabbats

In Wicca heten ze ook wel ‘’sabbats’’. Mij intrigeert hun beleving van deze ‘’sabbats’’ vooral omdat ze voor een deel overeenkomen met alom bekende feestdagen. En omdat ze van een eeuwenoude cyclus uitgaan, die er ook lang na onze tijd nog zal zijn. En omdat ze zo nauw verbonden zijn met de natuur.

31 oktober

Vanmiddag – tijdens het fietsen dwars door het bos – flitste het ineens door me heen; het is 31 oktober! Wat het precies inhield, kon ik me niet direct voor de geest halen, maar ik wist wel dat het één van die bijzondere dagen was.

Energiedag

Samhain dus. Een energiedag. De dag waarop het einde van het oogstjaar wordt gevierd, de laatste pompoenen op de kar worden gelegd. De dag waarop de doden worden herdacht. De dag waarop Halloween wordt gevierd (zie je de link…?).

Reflectie

Symbolisch gezien betekent Samhain: tijd voor reflectie, terugkijken over het afgelopen jaar, loslaten wat je niets meer brengt, stilstaan bij de dood in de wetenschap dat dood niet het einde betekent.

Onbewust sloot mijn fietstocht aan op deze speciale dag. Ik ging fietsen om weer een beetje helderheid in mijn hoofd te krijgen. En om te genieten van de zon en het rustige weer. Het werd de perfecte middag door de prachtige rood-geel-bruine herfstkleuren, het geritsel van vallende bladeren, de vondst van tientallen vliegenzwammen bij elkaar en natuurlijk de zon. Alsof de natuur nog even duidelijk wilde maken dat ik me niet druk moest maken om onbelangrijke zaken en vooral moest genieten van de herfst, voor we de winterperiode ingaan. Het gaf me een heerlijk opgelucht gevoel en nieuwe energie.

Stilstaan bij de dood en de mensen die niet meer fysiek bij me zijn, heb ik niet echt gedaan. Misschien omdat ik al heel lang overtuigd ben van het feit dat we reïncarneren, dat ik flarden van vorige levens opvang en dat ik met regelmaat de aanwezigheid van mensen voel die op dit moment niet fysiek rondlopen op Aarde. Daar draait Yule om; de volgende ‘’day of Power’’ op 21 december; een dag van reïncarnatie.