Categorieën
Blog

Yule

21 december

‘’Als de dagen lengen, gaat de winter strengen’’, zei mijn man vanmorgen, zich realiserend dat het vandaag 21 december is. Dat belooft dus nog wat. Ik vind het nu al koud zat.

Kortste dag van het jaar

Vandaag is het ook de kortste dag van het jaar; de dag met het minste zonlicht. Alsof we een bepaald dieptepunt in het jaar bereiken. Voordeel: dan kan het dus na vandaag alleen maar beter worden. Misschien wel met flinke winterse buien, maar ook met sowieso meer zonlicht dan vandaag!

Reïncarnatie

Rond 21 december is ook de periode van reïncarnatie. Denk aan de geboorte van Jezus, zogezegd op 25 december, het opnieuw geboren worden van de zon (oftewel het ‘’lengen’’ van de dagen) in natuurreligies en Yule, een sabbat in Wicca.

Geboorte Jezus niet op 25 december

Dat de geboorte van Jezus op 25 december valt, is trouwens door de mens ‘’bepaald’’; het staat nergens in de Bijbel of andere tot nu toe bekende geschriften. Dat was dè manier om het nieuw ontstane christelijke geloof samen te laten vallen met reeds bestaande, veel oudere religies, zoals het opnieuw ‘’geboren’’ worden van de zon. Samenvoegen van de verschillende religies was de manier om het volk bestuurbaar te houden.

Opnieuw ontwaken

Maar goed. Voor mij betekent Yule dat na vandaag de natuur opnieuw gaat ontwaken en we weer een nieuwe periode tegemoet gaan…