Waarom ben ik op zoek naar Hilsondis?


Hilsondis is een van die vrouwen uit onze geschiedenis van wie niet veel bekend is en een ziel met wie ik een speciale connectie voel. Voor mij reden genoeg om op ontdekkingstocht te gaan; op zoek naar het leven van Hilsondis en haar rol in onze geschiedenis. Was ze zo vroom zoals een legende beweert? Hoe was het om in de Middeleeuwen getrouwd te zijn en het klooster in te gaan? Waarom een klooster stichten precies op de plek waar al eeuwen een Maria-kapel stond? Van wie stamde Hilsondis af, gezien al haar bezittingen en haar huwelijk met Ansfried? Hoe verging het haar dochter Benedicta?

Wikipedia schrijft over Hilsondis:

‘’Hilsondis (10e eeuw), ook HereswijtHereswind of Hilsuïndis, was een adellijke vrouw. In 992 stichtte zij, samen met haar man Ansfried, de abdij van Thorn. Al haar bezittingen in West-Brabant maakte zij over aan de abdij. In de Strijen-mythe komt zij in één van de drie valse oorkonden voor als Gravin van Strijen. De plaats Hilvarenbeek draagt haar naam.’’ https://nl.wikipedia.org/wiki/Hilsondis

Contact met de ziel van Hilsondis

Voor mij is Hilsondis een van de eerste zielen met wie ik bewust contact had en met wie ik een nauwe verwantschap voel. Bij een van mijn bezoeken aan de abdijkerk in Thorn, Limburg, hoorde ik haar stem en werd ik me bewust van haar. Ik begon te begrijpen waarom deze plek mij van jongs af aan al aantrok (op mijn tiende hield ik een spreekbeurt over Thorn en de abdijkerk, na een bezoek aldaar met mijn familie). Misschien niet raar dat ik daarom mijn website haar naam heb gegeven.

Heb je meer informatie?

Ik ben dus op onderzoek uit en wil de gevonden informatie verwerken in een uitgebreid verhaal of wellicht zelfs een roman over Hilsondis. Dat wordt digitaal onderzoek plegen, bibliotheken langsgaan, diverse locaties bezoeken en kennishouders benaderen. Alleen deze zoektocht lijkt me al een geweldig leuke uitdaging.

Heb jij meer informatie of tips rondom Hilsondis en haar geschiedenis? Ik kom graag met je in contact! Dat kan via het contactformulier.

terug naar Op zoek naar Hilsondis