Natuurreligie

Heb je je al eens verdiept in Natuurreligie? Lang, lang geleden leefden volkeren samen met de natuur. Ze stonden dicht bij zichzelf en de natuur was onderdeel van hun leven. Binnen Natuurreligie bestonden zogenaamde ‘days of power’. Naast de symboliek van deze dagen, blijken ze – ook nu nog – verrassend toepasbaar in ons huidige leven.
oranje lucht door ondergaande zon
Terug naar Natuurreligie

Natuurreligie is een ontzettend mooi alternatief voor de huidige vercommercialisering van dagen als Kerst, Pasen, Halloween en van de christelijke invulling van deze dagen, als je daar niets (meer) mee kunt. Wil je meer inhoud aan deze dagen geven en de natuur een groter onderdeel van je leven laten zijn? Verdiep je dan eens in Natuurreligie.

Samhain: Terugkijken op afgelopen jaar

31 oktober

Symboliek: Met Samhain nemen we tijdelijk afscheid van de god. Het betekent afscheid van de zon, want daar staat de god symbool voor. We gaan een donkere periode in.

Praktisch: Met Samhain doe je aan zelfreflectie, kijk je terug op afgelopen jaar, accepteer je het feit dat de dood onlosmakelijk onderdeel is van ons leven. Ieder jaar schrijf ik op welk gedrag ik los wil laten, waar ik dankbaar voor ben en gedenk ik.

Yule: Wat wil je komend jaar bereiken?

ca. 21 december

Symboliek: Met Yule baart de godin een zoon, de god. De god staat symbool voor de zon; ook de zon wordt herboren. 21 December is de kortste dag van het jaar; vanaf dit moment worden de dagen weer langer, terwijl de godin uitrust van haar bevalling; de winterperiode of winterslaap.

Praktisch: Yule is de tijd om je even terug te trekken en plannen voor het nieuwe jaar uit te denken. Ik noteer concrete doelen en doelen waarvan ik nog niet weet hoe ik die ga halen (visualisatie helpt daar bij..).

Imbolc: Ben je klaar voor het nieuwe seizoen?

2 februari

Symboliek: Imbolc symboliseert het herstel van de godin na haar bevalling met Yule, ze wordt weer ‘wakker’. De steeds langer wordende dagen vol licht helpen haar daarbij. Door de toenemende warmte van de zon wordt ook de aarde bevrucht, waardoor de eerste zaden ontkiemen. De voorbereiding op de komende lente is begonnen.

Praktisch:

Met Imbolc kijk je nog eens goed naar de plannen die je met Yule voor dit nieuwe jaar hebt gemaakt. Je brengt hernieuwde focus aan. Ben je klaar voor het nieuwe seizoen?

Op de hoogte blijven van nieuwe items binnen dit thema?

Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief

terug naar thema’s