foto van heuvels en tekst

Bergplaas een verhaal

De relatie tussen mens en natuur

Irene van Lippe-Biesterfeld

isbn 9 789050 115742

Waarom dit boek Bergplaas?

Om eerlijk te zijn; omdat ik nieuwsgierig ben naar Prinses Irene, de auteur van Bergplaas. Ik ben benieuwd naar haar spiritualiteit en naar haar band met de natuur. En naar hoe dit in een leven past als je van Koninklijke komaf bent. Dit boek geeft antwoorden op die vragen. Maar bovenal maakt het haar grote liefde en respect voor de natuur duidelijk. En dat maakt het heel erg waard dit boek te lezen.

 

Bergplaas: terug naar de oorsprong.

Bergplaas is een gebied in Zuid-Afrika. Aangekocht door Prinses Irene en met veel liefdevolle energie teruggebracht naar de oorspronkelijke staat. Door de inspanningen van Prinses Irene en het team om haar heen, heeft Bergplaas uiteindelijk het officiële stempel ‘’natuurreservaat’’ gekregen. En toch wordt het nog steeds bedreigd door een bedrijf als Shell vanwege schaliegasexploitatie.

Af en toe springt het boek wat van de hak op de tak, maar dat valt volledig in het niet bij de inhoud. In dit boek beschrijft Prinses Irene de uitdagingen waar ze tegenaan loopt bij de ontwikkeling van de natuur in Bergplaas. Het is een boek van hoop en doorzettingsvermogen (véél doorzettings-vermogen) en soms misschien wat naïviteit. Het laat haar respect voor de natuur zien en ook haar spiritualiteit, waardoor ze volledig is afgestemd op de natuur om haar heen. Maar het laat vooral zien wat één mens, één vrouw kan bereiken in de bewustwording van onze houding ten opzichte van de natuur. Niet alleen heeft Prinses Irene Bergplaas weten om te toveren tot een officieel natuurreservaat, maar heeft ze ook het Spirit of the wild-programma opgezet. Een programma waarmee onder andere gidsen van natuurparken in Zuid-Afrika, wordt geleerd hun (vaak al aanwezige) kennis van leven in relatie en in harmonie met de natuur, in te zetten voor hun gidswerk. Zo kunnen zij bezoekers hier weer in meenemen.

vlinder op bloem

Start van Facebook-pagina @Jouwnatuuruitdaging.

In Bergplaas heeft Prinses Irene het ook over natuurlijk leiderschap toestaan in je leven; je realiseren dat je meetelt in dit bestaan. En dat jouw bijdrage aan de wereld – hoe klein ook – van belang is voor jezelf, maar ook voor je omgeving. Omdat we allemaal met elkaar verbonden zijn.

Daarnaast deel ik heel sterk haar verontwaardiging over het gemak waarmee wij als mens de persoonlijke leefruimte van dieren negeren. We moeten ons realiseren dat we niet boven de natuur staan, maar dat we er onderdeel van zijn, zoals Prinses Irene zo mooi verwoordt.

Dit inspireerde mij tot het opzetten van @Jouwnatuuruitdaging, een Facebook-pagina. @Jouwnatuuruitdaging daagt je uit je (nog) bewuster te worden van de natuur om je heen. Het gaat kleine concrete uitdagingen met je aan.

Het doel: samen onze kennis van en respect voor de natuur vergroten. Doe je mee?

Meer weten?

Dit boek heeft ook een eigen website. En op Bergplaas.com lees je over het natuurgebied zelf, het team dat er werkt en leeft en hoe je deel kunt nemen aan de programma’s.

De volgende twee websites wil ik ook aanhalen. Dit zijn initiatieven van Prinses Irene in Nederland:

Natuurcollege heeft als werkveld het bewustzijnsproces dat de mens onlosmakelijk verbonden is met al het leven.

Natuurwijs focust op het bewustzijnsproces van de natuur bij kinderen. Het biedt lesprogramma’s voor natuuronderwijs op basisscholen.