Categorieën
Blog

Van Sophia tot Maria

Annine van der Meer
Maria met kind en engelen om haar heen
Vernieuwende gedachten

In 2008 verscheen een boek van Annine van der Meer; Van Sophia tot Maria. Een boek om je aandacht bij te houden (véél informatie), dat je niet zomaar even uitleest, maar waar ik erg enthousiast over ben. Sinds tijden een boek waarvan ik denk; eindelijk, dit is ècht vernieuwend!

Terugkeer van het vrouwelijke, mystieke ervaringen

De schrijfster beschrijft op een logische wijze, goed onderbouwd en met veel literatuurverwijzingen, hoe het vrouwelijke in alle (historisch) bekende religies terugkomt. Het meest opvallende vind ik dat ze daar ook de mystiek bij betrekt. In mijn ogen essentieel; al zolang als we weten zijn er personen met mystieke ervaringen en is er de overtuiging dat het spirituele een zeer belangrijke rol speelt in het geloof (in mijn ogen de belangrijkste rol…). Ze maakt ook duidelijk hoe de mannelijke overheersing is ontstaan en het geloof in God, de vader.

Engelen en demonen

Wel een kritische noot; de schrijfster vertelt ook over het bestaan van engelen en andere werelden met Sophia als een overkoepelende godheid. Dat bestaan twijfel ik niet aan, maar ik zou nog wat verder willen gaan; horen demonen daar niet bij? Ook over demonen bestaan verhalen en geschriften, behoorlijk verborgen weliswaar, maar ze bestaan. Is het te eng of voelt het te gevaarlijk om over te schrijven? Ondermijnt het de geloofwaardigheid van het boek? Het grappige is dat in het boek Van Sophia tot Maria naar mijn mening wel degelijk wordt geschreven over demonen, maar dat ze niet als zodanig door de schrijfster worden onderkend.

Het boek eindigt met een hoofdstuk over de terugkomst van Sophia. Met (in mijn ogen) een duidelijke verwijzing naar een rite die de vrijmetselaars en vroegere tempeliers al die jaren in stand hebben gehouden.

Aanrader voor iedereen die ook zoekt naar een nieuwe geloofstoekomst

Ik ben ervan overtuigd dat ze met dit boek een goede aanzet heeft gemaakt tot een nieuwe geloofstoekomst (voor vrouwen èn mannen). En ik raad een ieder aan dit boek te lezen!

isbn 978 90 77408 55 1