Categorieën
Blog

Ely cathedral, Great Britain

De afgelopen dagen denk ik regelmatig terug aan mijn bezoek in 2011 aan de  kathedraal in Ely, boven Cambridge in Groot-Brittannië. Sinds 673 staat op deze plek een kerk, opgericht door Etheldreda (een vrouw!). De kathedraal die nu nog steeds is te bewonderen, dateert uit 1038, de Middeleeuwen dus.

Lady Chapel

De kathedraal is alleen al door zijn oppervlakte indrukwekkend. Maar de ruimte die echt diepe indruk op mij heeft gemaakt, is de Lady Chapel, opgedragen aan de maagd Maria.

Bij een kapel denk ik als eerste aan een nis of hoek van het gebouw, vaak opgedragen aan bijvoorbeeld Maria. Die omschrijving gaat bepaald niet op voor de Lady Chapel in Ely Cathedral. Het is een op zichzelf staande ruimte, waar je vanuit de kathedraal naar binnen stapt. Ik werd overweldigd door de grootte en sfeer van de ruimte en door wat ik zag.

De ruimte is zeer langgerekt en de zijkanten bestaan uit decoratieve, gotische nissen met afbeeldingen waar tijdens de ontmanteling van de kloosterorden rond 1500, de hoofden van veel beelden afgehakt zijn. Maar wat het meeste opvalt, is het levensgrote beeld van een vrouw aan het hoofd van de ruimte. Hoog op een sokkel staat ze; een modern beeld van een vrouw met blond haar, een hemelsblauwe jurk, haar handen omhoog gestoken alsof ze de hele wereld een boodschap mee wil geven. Met haar brede heupen en lange haar straalt ze voor mij op en top vrouwelijkheid uit. Eronder in grote letters de tekst: “The word became flesh and dwellt among us, full of grace and truth”.

Ik kan me goed voorstellen dat mensen dit vrouwenbeeld in deze oude, religieuze, sfeervolle ruimte totaal misplaatst vinden; veel te modern, veel te knallende kleuren, moeten we daar de maagd Maria in zien? De tekst eronder komt uit Bijbelboek Johannes 1:14, die in dit boek de geboorte van Jezus aankondigt, zoon van Maria. Met “the word” doelde Johannes op Jezus, die de wereld een boodschap had te verkondigen.

Symboliek voor de toekomst?

In tegenstelling tot de misplaatstheid van dit beeld, zag ik op dat moment in dit vrouwenbeeld en de tekst eronder juist mooie symboliek voor de toekomst. Zou dit moderne beeld, in deze kathedraal – ooit op deze plek gestart door een vrouw – niet juist bedoeld zijn met het oog op de toekomst? Ik geloof dat het namelijk nu aan de vrouw is om haar boodschap aan de wereld te vertellen: dat we de kracht en het verstand van de mannelijke kant van de mens weer in balans moeten brengen met de zachtheid en het gevoel van de vrouwelijke kant.

Vervolgens bedacht ik mij hoe mooi het zijn om de gelegenheid te krijgen om juist hier, op deze plek, te vertellen over onze eigen groeipotentie als mens, over het vinden van de waarheid in je eigen hart en je levensdoel, over het feit dat we geestelijk allemaal met elkaar verbonden zijn…

Misschien was het terugdenken aan dit bezoek aan Ely cathedral en de droom om hier ooit eens te spreken, wel de stimulans om mijn schrijven door te zetten, vast te houden aan mijn visie om samen met anderen actief bezig te zijn met persoonlijke ontwikkeling en zingeving…