Reïncarneren; we doen het allemaal, of je er nu in gelooft of niet. Hoe meer dit onderwerp je aanspreekt, hoe meer levens je al hebt gehad om de uiteindelijke les te leren; het goddelijke in jezelf vinden.
Aanwijzingen naar vorige levens: interesses, dromen, fantasieën, visioenen
Interesses, dromen, fantasieën, visioenen – vooral die uit je jeugd – kunnen allemaal aanwijzingen naar vorige levens bevatten. Ter voorbeeld een greep uit die van mij;
- waar komt de grote interesse voor de Egyptische geschiedenis en met name de farao’s Achnaton en Toetachamon vandaan die ik als jong-volwassene had?
- waarom werd ik als klein kind ontzettend aangetrokken door werkelijk iedere Maria-kapel?
- wat betekent die droom uit mijn jeugd over een paradijselijk eiland en witte zwanen, een droom die ik nooit vergeten ben?
- waarom leek het kloosterleven mij al op jonge leeftijd helemaal geen gek idee?
Een vorig leven uitgelicht: abdis Benedicta
Om die laatste eruit te lichten; het idee van een kloosterleven voert mij terug naar abdis Benedicta. Zij leefde in de vroege Middeleeuwen, rond het jaar 1000 in wat nu Brabant en Limburg is en was de dochter van Hilsondis (een zeer welgestelde dame van adel) en Ansfried (een van de eerste bisschoppen in Nederland). De familie stichtte een klooster in Thorn (Limburg) om actief met het geestelijk leven bezig te zijn, overigens zonder aan een specifieke kloosterregel verbonden te zijn. Benedicta werd de eerste abdis van dit klooster.
Ik geloof dat ik in een vorig leven Benedicta was. Maar hoe kom ik daar in hemelsnaam bij? Het is een samenspel van verschillende aanwijzingen;
- allereerst natuurlijk het herkenbare gevoel bij een kloosterleven; dat leek mij een fijne, overzichtelijke wereld, waarin nadrukkelijk ruimte was voor innerlijke groei. Maar ook;
- mijn onverminderde aantrekkingskracht tot de abdijkerk in het Thorn,
- het eerste contact met de geest van mijn ‘moeder’ Hilsondis, waarvan ik mij bewust werd op het moment dat ik op de plek in de abdijkerk stond waar ik de aantrekkingskracht het sterkst voel en waar vermoedelijk Hilsondis ligt of lag begraven,
- het misselijkmakende gevoel dat ik kreeg in de crypte van de abdijkerk; de plek waar vermoedelijk Benedicta ligt begraven. Het misselijk worden is voor mij een signaal dat ik met een stuk van mijn eigen ziel word geconfronteerd of dicht bij de leefomgeving kom die mijn ziel herkent,
- de herkenning die ik voel in het leiderschap van Benedicta als abdis van een groep gelijkgestemde mensen,
- de ontmoeting met mensen in mijn huidige leven, met wie ik een sterke connectie voel en die zichzelf ook herkennen in een van de levens rondom Benedicta; we vinden elkaar als zielen weer terug.
Dit samenspel van aanwijzingen heeft op zeker moment de overtuiging gevormd dat ik ooit Benedicta was. Uiteraard valt hierin niets te ‘bewijzen’. De woorden ‘gevoel’ en ‘ik voel’ in praktisch iedere aanwijzing zijn je wellicht al opgevallen; de aanwijzingen zijn op niets anders gebaseerd dan intuïtie en erop vertrouwen dat die juist is.
Belangrijk: balans tussen verstand en gevoel in jezelf terugvinden
Vertrouwen op je intuïtie en gevoel is iets dat velen van ons verleerd zijn. In de huidige maatschappij wordt ons al vroeg geleerd uit te gaan van verstand, kennis en wetenschap. Ik geef toe dat het soms zonder meer goed is om je gezonde verstand te gebruiken, maar de balans met gevoel is bij velen weg. Wat mij betreft is dat de grote uitdaging voor iedereen; de balans tussen je verstand, je gedachten en je gevoel en intuïtie in jezelf terugvinden.
Ga op zoek naar jouw vorige levens
Als je durft te vertrouwen op je gevoel en intuïtie kun je op zoek naar jouw vorige levens. Ga er rustig voor zitten en kijk wat er in jezelf opkomt:
- Waar werd jij als klein kind helemaal enthousiast van?
- Welke dromen zijn je bijgebleven?
- Heb je wel eens taferelen in je hoofd voor je gezien die je niet kon plaatsen bij iets uit je huidige leven?
Noteer zulke aanwijzingen, inclusief hoe je je daarbij voelde. Als je deze vragen regelmatig voorbij laat komen, zul je zien dat er nieuwe aanwijzingen naar boven komen.
- Wees alert op spontane heldere ingevingen die je krijgt (die ‘oh ja’ momenten). Als ze ook nog het gevoel geven dat je ‘gewoon weet’ dat dit klopt, is het ook zo.
Merk je dat je er vervolgens over na gaat denken? Popt de zin ‘ja, maar….’ in je hoofd op? Dat is het punt dat je gedachten het overnemen van je gevoel. Probeer het los te laten en vertrouw erop dat je op zeker moment de draad wel weer oppakt.
Inzicht in vorige levens kan je helpen in je huidige leven
Waarom zou je in je vorige levens duiken? Uit nieuwsgierigheid of kun je er meer mee? Reïncarnatie draait om lessen leren, leren van vorige levens en dat toepassen in je huidige leven. Het is de weg naar verlichting, naar het goddelijke in jezelf vinden. Het is de boodschap van mensen zoals Jezus en Siddhartha Gautama Boeddha.
Je doet deze duik in je vorige levens dus voor jezelf. Er mee naar buiten komen is en blijft lastig, want de ander moet je maar net geloven, als ze al in reïncarnatie geloven. Maar dat is ook niet belangrijk; het gaat er niet om een ander te overtuigen van jouw ervaringen, het gaat erom dat je de les leert die jij zelf hebt uitgekozen voor dit leven. En lukt dat niet? Dan probeer je het een volgend leven opnieuw.
Gids voor oude zielen
Wil je meer lezen over leren van je vorige levens? Dan is het boek “Gids voor oude zielen” van Ainslie MacLeod wellicht interessant. Ik kreeg dit boek onlangs van iemand te leen en heb het met veel interesse gelezen. Het boek biedt onder andere handreikingen om de herkomst van angsten, overtuigingen en onverklaarbare lichamelijke klachten in je huidige leven te achterhalen. Op Hebban lees je mijn recensie over dit boek.