Zelfvoorzienend leven; het idee houdt mij steeds meer bezig de laatste tijd. Dat is niet alleen omdat steeds meer mensen hiermee bezig zijn. Het is ook mijn diepgewortelde verlangen om onafhankelijk en zelfredzaam te zijn. Ergens ben ik ervan overtuigd dat zelfvoorzienend leven in de (nabije) toekomst simpelweg een noodzaak wordt voor veel mensen, zoniet ons allemaal. Voedsel en voorzieningen zoals gas en elektra, die nu zo vanzelfsprekend beschikbaar zijn, zouden zomaar eens niet meer voorhanden kunnen zijn.
Vanuit die gedachte verbouw ik mijn eigen fruit, groenten en kruiden. Wat helpt, is een vader en opa die altijd druk waren met hun moestuin, waardoor ik weet hoe heerlijk het is om vers en uit eigen tuin te eten. Tegelijkertijd geeft het verbouwen mij energie én rust in mijn hoofd. Andere bijkomende voordelen; je weet wat je eet en je eet naar wat de natuur je op dat moment geeft.
Onverzorgde fruitbomen
Het huis waar we sinds enkele jaren wonen, heeft ons al een mooi eind op weg geholpen in eten uit eigen tuin. Toen we er kwamen wonen, stond er reeds een koude kas, hier en daar groeide een kruidenplant en de tuin bleek vol te staan met fruitbomen en -struiken. Die droegen alleen praktisch geen vrucht. De appelboom en aardbeienplantjes vielen wat dat betreft nog mee. De druivenstruiken hingen echter een beetje in het luchtledige, ze hadden weinig houvast. De perenboom groeide vooral recht de lucht in. De pruimenboom was in een perfect bolletje gesnoeid en de kiwi zat vol blad en lange uitlopers.
Nu we wat verder in de tijd zijn en we de druivenstruiken houvast hebben gegeven en gaandeweg de fruitbomen meer open hebben gesnoeid (‘je moet je pet vrij door de takken kunnen gooien’ zoals een oom altijd zei), zien we ook meer vruchten groeien. In een hoek bleek nog een frambozenstruik te staan, met volop heerlijk zoete oranjekleurige vruchten. En verderop in de tuin blijft iets wat lijkt op een frambozen- of bramenstruik hardnekkig zijn best doen om eigen ruimte te claimen. Ik heb besloten om hem dat nu maar te gunnen. Het leuke is dat je gaandeweg kennis opdoet over wat wel en wat niet werkt. Deze zomer wordt de uitdaging: hoe voorkomen we dat wespen de hele oogst opvreten zonder bestrijdingsmiddelen te gebruiken?
Koude kas: dat biedt veel mogelijkheden!
Heel blij ben ik met mijn koude kas. Omat we geen hele moestuin willen aanleggen, is de koude kas een mooi alternatief. Rondom de kas kan ik wat potten zetten met sla en kolen. Een volgroeide kool biedt ons twee keer een maaltijd, eventueel vries ik wat in voor later. Binnenin de kas heb ik ruimte voor tomatenplanten, paprika’s, aubergines, komkommer en daartussendoor rucolaplantjes en bijvoorbeeld postelein. Dit jaar wil ik ook spinazie uitproberen. Voordeel daarvan is dat je daar eind januari al mee kunt beginnen. Daarmee kom ik een beetje tegemoet aan mijn enthousiasme om gelijk in het nieuwe jaar al aan de slag te gaan, terwijl het weer het eigenlijk nog niet toelaat. Spinazie blijkt in het voor- en najaar prima in de koude kas te kunnen en daarmee geniet je al vrij vroeg in het jaar van oogst uit eigen tuin!
Kruiden: dankbare plantjes
Kruiden kun je zelfs als je alleen een balkon hebt, heel simpel in potten houden; het zijn dankbare planten en je hebt altijd verse kruiden voor je maaltijd voorhanden. In mijn tuin heb ik rond de kas tijm, rozemarijn, peterselie, bieslook, salie en munt staan. De munt gaat een beetje z’n eigen gang; hij komt op waar hij zelf zin in heeft. De salie is echt een aanrader om thee van te maken!
Eten we echt zo gezond?
Gezond eten is tegenwoordig een hele kunst; je kunt heel gemakkelijk aan ‘foute’ verleidingen komen en het wordt steeds moeilijker om te bepalen wat nog echt gezond is. Neem langhoudbare volkoren bolletjes uit de supermarkt. Brood is gezond volgens de schijf van vijf van het Voedingscentrum. Maar wat maakt ze langhoudbaar? Het betekent dat er iets toegevoegd is aan het brood om dat te kunnen waarborgen. Hoe natuurlijk is die toevoeging? Wat doet dat met je lijf en gezondheid?
Boeken als De Voedselzandloper van Kris Verburgh en Het energieke vrouwen voedingskompas van Marjolein Dubbers gaan hier dieper op in en vind ik bijzonder inspirerend. Hun focus ligt niet op afvallen, maar gezond leven en oud worden, waarbij Marjolein Dubbers zich ook nog eens richt op het vrouwenlichaam en vrouwelijke hormonen. De kernboodschap is; vooral meer groente eten dan je nu gewend bent. Wat is er mooier als je dat vers uit je eigen tuin kunt halen?