
De kracht van introvert zijn in een wereld die niet ophoudt met kletsen; een boek van susan cain.
Introversie in een steeds extraverter wordende wereld
‘’Stil” van Susan Cain gaat over introverte mensen in een wereld die steeds extraverter wordt. De aanleiding voor mij om dit boek te lezen, was de ondertitel; ‘’De kracht van introvert zijn in een wereld die niet ophoudt met kletsen’’.
De kracht van introversie zag ik niet 123, maar een continue kletsende wereld was wel herkenbaar. Ik ervaar de wereld soms als behoorlijk overweldigend. Als ik wat veel ervaringen op een dag opdoe, krijg ik die niet allemaal even snel verwerkt. In de loop van de tijd ben ik mijzelf beter gaan begrijpen; ik verwerk alles veel intenser, ben met veel meer details bezig. Dat kost tijd om te verwerken en dus meer energie. Ik leer steeds beter om daar rekening mee te houden. ‘’Stil’’ bevestigt voor mij nogmaals mijn introversie. En ook fijn; ik ben duidelijk niet de enige die moeite heeft met de huidige extraverte wereld.
Betekenis introversie en extraversie
Introversie = (geesteshouding) op het innerlijk gericht*
Extraversie = (geesteshouding) op de buitenwereld gericht*
* Bron: Wolters’ woordenboek Nederlands (1987; inderdaad, ik heb een heel oud woordenboek)
Uitgebreid onderzoek
Uit ‘’Stil’’ blijkt dat Susan Cain uitgebreid onderzoek heeft gedaan voor dit boek. In drie delen beschrijft ze waaraan je introverte personen herkent en hoe extraversie de overhand lijkt te krijgen in onze huidige maatschappij.
Ze heeft gekeken naar onze (westerse) cultuur, hoe we steeds meer leven in een cultuur waarin het draait om het individu, waarin we onszelf moeten ‘’verkopen’’ en druk zijn met onszelf te profileren naar de buitenwereld (denk alleen al aan de sociale media).
Ze heeft gekeken naar de zakenwereld, waarin we moeten pitchen, werken in kantoortuinen, brainstormen en waar managers hogerop komen omdat ze (zichzelf) goed kunnen presenteren. Niet omdat ze inhoudelijk goed op de hoogte zijn of anderen ècht kunnen leiden.
En ze heeft gekeken naar biologische aanleg, naar onderzoeken op het gebied van laagreactiviteit (extraversie) en hoogreactiviteit (introversie) bij kinderen. Ook brengt ze hierbij uitgebreid Elaine Aron ter sprake, die eigenhandig de term hoogreactiviteit heeft omgezet naar hoogsensitiviteit (wat mij betreft veel passender).
In het vierde en laatste deel gaat Susan Cain in op omgaan met introversie in de huidige extraverte maatschappij.
Conclusie: veel onderzoek, beperkte praktische toepassing
Regelmatig vroeg ik mij tijdens het lezen van de eerste hoofdstukken af of Susan Cain nog ergens naar toe werkte. Ze heeft veel onderzoek gedaan en droeg veel onderbouwing aan voor het herkennen van extraversie en introversie. Pas in het laatste hoofdstuk vond ik het echt interessant worden. Daar kwamen de voorbeelden van introverte personen, hoe zij (en extraverte personen) met hun introversie omgingen, daar herkende ik mijzelf in de voorbeelden.
Door het uitgebreide onderzoek kostte het mij moeite om mijn aandacht bij het boek te houden, maar het heeft mij wel in laten zien dat mijn introversie niet raar is en dat ik niet de enige ben die zoekt hoe je je staande kunt houden in een steeds extravertere wereld.
Ben je geïnteresseerd in het uitgebreide onderzoek dat Susan Cain op het gebied van introversie en extraversie heeft gedaan? Lees dan vooral dit boek.
Wil je binnen 20 minuten de essentie van dit boek horen, dan is het beluisteren van de Ted Talk die Susan Cain over dit onderwerp gaf, ruim voldoende en zeker de moeite waard.
PS: Stille kinderen grootbrengen in een extraverte wereld
In een hoofdstukje binnen ‘’Stil’’ beschrijft Susan Cain ook ‘’hoe je stille kinderen grootbrengt in een wereld die hen niet hoort’’. Mocht je daarin geïnteresseerd zijn, lees dan vooral de boeken van Elaine Aron rondom hoogsensitiviteit; die zijn concreter en zij heeft zich volledig verdiept in dit onderwerp (en is zelf ook hoogsensitief!).
Meer lezen
theorie uit Psychologische typen van Carl Gustav Jung
isbn 978-90-417-12158