Categorieën
Blog

Ambassade van de Vrije Geest

Bibliotheca Philosophica Hermetica
folder Ambassade van de vrije geest met Huis met de hoofden op voorgrond
Folder Ambassade van de Vrije Geest in het Huis met de hoofden in Amsterdam

Een bezoek aan de Bibliotheca Philosophica Hermetica (of The Ritman Library, naar de oprichter) stond al heel lang op mijn wensenlijstje. Vandaag is het zover.

Het Huis met de Hoofden

De trein heeft me gebracht tot Amsterdam CS. Eenmaal buiten verdrink ik in de gigantische massa mensen. Teveel indrukken om in één keer te verwerken. Ik probeer me te focussen op mijn route: naar rechts richting de Singel en eindbestemming de Keizersgracht. Daar wordt het al snel rustiger. Ik kan weer een beetje genieten, kijk meer om me heen. Dan sta ik voor het pand aan de Keizersgracht 123; het Huis met de Hoofden, een rijksmonument uit 1622. De zes hoofden verbeelden de Romeinse goden Apollo en Diana, Ceres, Mercurius, Minerva en Bacchus. Bovenop de trapgevel zie ik aan beide zijden een pyramide-achtige zuil en in het midden van het pand staat de naam  “J.A. Komensky” vermeld; oftewel Comenius. Voor mij de eerste signalen dat ik op de juiste plek ben en dat dit huis een rijk verleden heeft op het gebied van het vrije denken, het zoeken naar innerlijke wijsheid.

Ambassade van de Vrije Geest (Embassy of the Free Mind)

Ik loop het trappetje op en stap naar binnen. De ontvangst is hartelijk en het is me duidelijk dat ik alle tijd kan nemen die ik wil. Eén voor één verken ik de kamers, neem de reprodukties in me op van afbeeldingen uit de vele oude geschriften die de Bibliotheca Philosophica Hermetica rijk is. Ik lees de bijbehorende verklarende teksten en probeer mij te focussen op de indrukken en ideeën die onderwijl in mij op komen.

De kamer waar ik echter de meeste tijd doorbreng deze dag, is de kamer met planken vol boeken. Nu verlies ik mezelf altijd wel als ik toegang heb tot een verzameling boeken, maar deze verzameling heeft ook nog eens betrekking op het onderwerp waar ik mijn hele leven al door aangetrokken wordt: de zoektocht naar innerlijke wijsheid. De oude geschriften staan natuurlijk niet op deze kamer, daar zul je specifiek naar moeten vragen. Maar er is veel te vinden, tallozen boeken met onderwerpen als alchemie, boeddhisme en tarot tot boeken van en over de mystica Hildegard von Bingen,over Jung, Dionysus en uiteraard Hermes Trismegistus; dé inspiratiebron voor de Ambassade van de Vrije Geest.

Neuzend door de vele boeken kom ik titels tegen die ik in mijn zoektocht gedurende de jaren al aan mijn eigen boekenkast heb toegevoegd. Plotseling realiseer ik mij dat ik zelf al een aardig eind op weg ben met mijn persoonlijke ‘boekenkast van de vrije geest’..

Dan Brown

En oh ja: vergeet zeker niet om de Ambassade van de Vrije Geest in Amsterdam een bezoek te brengen! Het is zeer de moeite waard om geïnspireerd te worden door deze vrijheid van denken en inspiratie op te doen uit de verzameling boeken. Schrijver Dan Brown heeft niet voor niets een flinke donatie aan de Ambassade gedaan; de bibliotheek kan onder andere hierdoor de vele geschriften digitaliseren, zodat ze voor iedereen online toegankelijk worden. Bezoek de website van Embassy of the free mind.